Onderhoud kozijnen, ramen en deuren

Onderhoud van kozijnen, ramen en deuren

Onderhoud kunststof kozijnen, ramen en deuren

KOCHS kozijnen, ramen en deuren zijn hoogwaardige bouwelementen met een veelvoud aan mogelijkheden. Om u jaren lang naar tevredenheid te kunnen laten genieten willen wij u graag informeren over het correcte gebruik, zoals omgang, verzorging en eventuele oplossingen bij problemen van uw kozijn.

Kozijnen zijn gebruiksvoorwerpen in uw woning welke zijn voorzien van waarborgen welke zijn gegarandeerd bij correct gebruik. Hiervoor dient u met enige regelmaat uw kozijnen te controleren en te onderhouden. Deze verzorging valt onder de verantwoording van de gebruiker. De instandhouding van uw kozijn is hiermee gegarandeerd.

U dient voor de reiniging van uw kozijnen neutrale reinigingsmiddelen te gebruiken. Reinigers welke stoffen bevatten zoals oplosmiddelen of schuurmiddelen mogen niet gebruikt worden aangezien deze de toplaag kunnen beschadigen.

De kozijnen profielen dienen met een sopje bv. afwasmiddel afgewassen te worden. Gebruik hiervoor een zachte spons of doek. Na reiniging dient u de kozijnen af te drogen. Bij sterke verontreiniging kunt u gebruikmaken van speciale reinigers zoals  NOVACARE SHAMP-WAX welke u via uw verkoper kunt aanschaffen. Let hierbij op dat voor kunststof gladde kozijnen en kozijnen met houtnerffolie verschillende reinigers dienen te worden gebruikt.

Deze NOVACARE SHAMP-WAX reiniger geeft uw kozijn eveneens een bescherming tegen vuil.

Voor de complete onderhoudsvoorschriften van KOCHS kunststof kozijnen, ramen en deuren verwijzen we u graag naar deze handleiding.

Onderhoud aluminium ramen, kozijnen en deuren

Aluminium ramen en deuren vragen weinig onderhoud. Toch is belangrijk om ze regelmatig te reinigen en te voeden. Zo blijven je aluminium ramen en deuren in topconditie.

Hoe je aluminium ramen en deuren reinigen?

Aluminium raamprofielen kunnen schoongemaakt worden met een niet agressief, PH-neutraal product. In een landelijke omgeving en op gevels die vaak met regen in contact komen, volstaat het om de aluminium raamprofielen twee keer per jaar te reinigen. Ramen die niet met regen in contact komen of geplaatst worden in een eerder agressieve omgeving: stedelijk gebied, kustgebied of in de buurt van een spoorweg, maak je best minstens 4 keer per jaar schoon. Gebruik voor het reinigen van je aluminium ramen lauw water met NOVACARE SHAMP-WAX. Een extra jaarlijkse behandeling is aangewezen om verwering door UV-straling tegen te gaan. Het risico op verkleuring is het grootst op zuidgerichte ramen en deuren. Aluminium schrijnwerk geef je met de NOVACARE SURFACE RENEWER een opknapbeurt. Ook slecht onderhouden aluminium ramen geef je met dit product een tweede leven.

Hoe onderhoud je toebehoren en beweegbare onderdelen?

Het is aangewezen om ook de toebehoren en onderdelen jaarlijks te inspecteren en te onderhouden.

  • Controleer de drainagegaten en maak de openingen vrij voor een goede waterafvoer.
    • Smeer scharnier- en sluitpunten van ramen en deuren, borsteldichtingen en rails van schuiframen.

Zeker niet doen bij het reinigen van je aluminium ramen en deuren.

  • Gebruik nooit oplosmiddelen zoals benzine of aceton voor het schoonmaken van je aluminium ramen en deuren. Ook zuren (bijvoorbeeld azijn) of alkalische producten (zoals ammoniak of soda) zijn uit den boze.
  • Zorg ervoor dat je je ramen nooit behandelt in de felle zon of bij extreem warme temperaturen.

Waar je reinigingsproducten kopen?

Ga langs bij de Reynaers installer die je ramen heeft geïnstalleerd en koop de NAVATIO Maintenance box of de afzonderlijke producten voor het optimale onderhoud van je aluminium ramen en deuren.